Dezvoltarea sexuală la pubertate | Copilul | mama si copilul

Penisul pubertății. Parteneri:

Pubertatea la baieti

Camelia Procopiuc, medic primar endocrinolog Dr. Maturizarea pubertara consta intr-o serie de evenimente previzibile, incluzand dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, cresterea scheletului si modificari in compozitia corpului. Evenimentele maturationale pubertare au un ritm de succesiune bine stabilit. Diagnosticul de pubertate anormala necesita o cunoastere aprofundata a dezvoltarii normale pubertare si a variantelor de pubertate normala, precum si patologia ei.

Cunoasterea tempoului normal al elementelor maturationale pubertare faciliteaza diagnosticarea statusurilor patologice pubertare. Abstract: Puberty is an extremely important phase in the physical and psychosocial development of the adolescent.

Pubertal maturation consists of a series of predictable events, including the development of penisul pubertății sexual characteristics, skeletal growth, and changes penisul pubertății body composition. Pubertal maturation events have a well-established pace of succession.

The diagnosis penisul pubertății abnormal puberty requires thorough knowledge of normal pubertal development and variants of normal puberty and its pathology.

Knowledge of the normal tempo of the pubertal maturation of the elements facilitates the diagnosis of pathological pubertal statuses. Pubertatea normala Axul hipotalamo-hipofizo-gonadal sufera o faza de activare in timpul dezvoltarii penisul pubertății si neonatale si apoi intra intr-o faza de repaus care dureaza pentru restul copilariei pana la pubertate. Pubertatea incepe cu o activare a sistemului hipotalamo-hipofizo-gonadal.

GnRH hormonul de eliberare a gonadotropilor sau gonadoliberina din hipotalamus va determina descarcarea pulsatila a gonadotropilor hipofizari: LH hormonul luteinizant si FSH hormonul foliculostimulant. Acestia vor stimula gonadele ovarul, respectiv testiculul sa secrete steroizi sexuali estradiol la penisul pubertății si testosteron la baieti. Steroizii sexuali induc manifestarile pubertare cu dezvoltare a sanilor, modificari ale mucoasei vaginale, modificarea uterului si ovarelor la fete, respectiv modificari ale scrotului, testiculelor si penisului la baieti.

penisul pubertății

Parul pubian se dezvolta independent de activarea caii hipotalamo-hipofizo-gonadala, in mare parte prin efectul androgenilor secretati de glandele suprarenale adrenarha. Diferitele faze de dezvoltare pubertara la fete sunt conventional desemnate ca etapele Tanner B1 pana la B5 pentru dezvoltarea sanilor si P1 pana la P5 pentru cresterea parului pubian 1.

Dezvoltarea sanilor — stadiile Tanner: Stadiul 1 B1 : penisul pubertății prepubertar; Stadiul 2 B2 : mugure mamar cu proeminenta areolara; Stadiul 3 B3 : continua marirea tesutului mamar si areolar penisul pubertății proeminenta conturului areolar; Stadiul 4 B4 : mamelonul si areola formeaza un contur separat penisul pubertății de restul sanului; Stadiul 5 B5 : san matur cu proeminenta doar a mamelonului.

Cresterea de la stadiul de mugur mamar B2 la stadiul adult B5 se deruleaza, in medie, in 3,6 ani.

Pubertatea intarziata la baieti

Volumul ovarian si numarul si marimea foliculilor ovarieni reflecta efectul gonadotropilor. In pubertate, volumul ovarian creste de la 0,5 cm3 0,9 la 1 cm3 sau mai mult. Volumul ovarian postpubertar este, in medie, de 4 cm3 1,8- 5,5 cm3.

penisul pubertății

Prima menstra menarha apare la varsta medie de 12,8 ani 2. Varsta medie la menarha este strans corelata familial si etnic.

Pubertatea precoce la baieti

Sunt importanti, de asemenea, si factorii emotionali si nutritionali. Dupa menarha, viteza de crestere in inaltime se decelereaza. Inaltimea finala este atinsa la aproximativ 2 ani de la menarha. La fete, pubertatea dureaza, in medie, ani 2. La baieti, pubertatea incepe cu cresterea volumului testicular — ce poate fi masurat cu ajutorul orhidometrului Prader; debutul pubertar se inregistreaza la un volum testicular de 3, ml.

Pe parcursul evolutiei pubertatii, apare parul pubian, parul facial, schimbarea vocii si cresterea penisul pubertății dimensiuni a penisului stadiile G1-G5 Tanner.

Etapele pubertății la băieți |

Spermatozoizii devin initial detectabili in urina de dimineata la baieti, la o varsta medie de 14 ani spermarha. Maturizarea spermatogenezei este finalizata concomitent cu marirea testiculilor in anii subsecventi. Dezvoltarea organelor genitale externe si pilozitatii la baieti — stadiile Tannner 3 : Stadiul 1 G1 : prepubertar Stadiul 2 G2 : marirea de volum a testiculelor cu L-2,5 cm; pielea scrotului discret ridata, cu textura schimbata; fire de par lungi, usor pigmentate la baza penisului; Stadiul 3 G3 : cresterea penisului in special in lungime, dar si in grosime; crestere in continuare a testiculului si a scrotului; par mai des, mai ondulat si mai gros, dispus pana la nivelul pubisului; Stadiul 4 G4 : cresterea in continuare a penisului in lungime si formarea glandului, scrotul si testiculele penisul pubertății pigmentarea scrotului.

penisul pubertății

Par cu caracter tip adult, dar pe o arie mai restransa. Nu ajunge la fata interna a coapselor; Stadiul 5 Penisul pubertății : aspect de tip adult. La baieti, pubertatea dureaza, in medie, 3 ani 2.

Aspecte psihosociale si psihopatologice de dezvoltare la pubertate Schimbarile fizice pubertare sunt insotite de modificari mentale si emotionale majore. Are loc o structurare bazala a personalitatii identitate in aceasta perioada; copilul se desparte emotional de parintii sai si experimenteaza orientarea sociala in afara familiei.

Articole recomandate

Aceste procese de maturizare mentala si emotionala nu apar neaparat paralel cu dezvoltarea fizica a tanarului. In timpul pubertatii, corpul incepe sa fie perceput diferit; apar sentimente de auto-valorizare sau, dimpotriva, de auto-indoiala si de rusine pe fond de mare vulnerabilitate emotionala.

Tinerii doresc sa devina autonomi, ceea ce ii determina sa stabileasca o separare de alti membri ai familiei, in ciuda persistentei unei dependente fata de ei. Membrii familiei, prietenii, profesorii si intregul mediu penisul pubertății nu mai vad in el un copil, ci mai degraba un adolescent de la care au asteptari diferite. Aceste procese se manifesta adesea la nivel comportamental ca labilitate emotionala, nesiguranta sau ca fronda sau agresiune.

Creșterea și pubertatea | VreauSaCrescMare

In faza de maturizare penisul pubertății, adolescentul isi asuma responsabilitatea personala si roluri sociale si sustine normele si valorile sociale in care a penisul pubertății educat. Aceste modificari extensive pot fi parcurse fara nicio problema, dar pot conduce si la tulburari mentale si emotionale, in special in stabilirea de variante de normal sau in tipuri patologice de dezvoltare comportamental-emotionala, exprimate mai devreme sau mai tarziu.

penisul pubertății

Dezvoltarea pubertara poate avea un impact deosebit de penisul pubertății atunci cand exista o lipsa de sincronizare intre momentul dezvoltarii pubertare si varsta cronologica. De exemplu, fetele cu maturizare precoce pot prezenta o scadere mai mare in stima de sine, in comparatie cu fetele a caror maturizare sexuala apare la timp sau mai tarziu.

Intr-un studiu transversal, fetele care au avut debutul pubertar mai devreme si baietii cu pubertatea inceputa tardiv au fost mai susceptibili de penisul pubertății avea tulburari psihologice 4.

penisul pubertății

Fetele cu maturizare precoce au avut o mai mare frecventa a tulburarilor de comportament: deficit de atentie, hiperactivitate, opozitionism si tentative de suicid, in timp ce baietii cu pubertate intarziata au fost mai susceptibili de a avea comportamente internalizare si dependenta emotionala fata de altii.

Tulburari emotionale, cum ar fi comportamentul expansiv si consumul de alcool penisul pubertății de droguri, pot aparea ca mecanisme potentiale de compensare 5. Alte modificari fizice, cum ar fi castigul in greutate, pot duce la tulburari emotionale, deoarece acestea intra in conflict cu idealul de silueta cultivat. Aceasta evolutie poate provoca, in special in cazul fetelor, tulburari de alimentatie anorexie, bulimie.

Variantele de normal ale pubertatii Evaluarea diagnostica a tulburarilor de pubertate implica in mod necesar diferentierea tulburarilor patologice de variantele de normal ale pubertatii.

Variantele de normal pubertar includ: intarziere constitutionala a cresterii si pubertatii sau accelerare a cresterii si pubertatii pubertas tarda, pubertas acceleratadezvoltarea prematura a tesutului mamar telarha prematuradezvoltarea timpurie a parului pubian pubarcha prematura si ginecomastie pubertara.

In intarzierea constitutionala a cresterii si pubertatii, debutul spontan al pubertatii apare penisul pubertății tarziu cu 2 DS fata de varsta medie normala de debut pubertar.

Ce se întâmplă în timpul pubertății?

De exemplu, la o fata cu pubertate intarziata, dezvoltarea sanilor la Tanner stadiul B2 are loc atunci cand ea are mai mult de 13,3 ani; penisul pubertății baiat cu pubertate intarziata are un un volum testicular de ml la o varsta mai penisul pubertății de 13,7 ani. Cresterea este semnificativ mai lenta decat de obicei pentru varsta, si inaltimea va fi, in consecinta, mai mica decat pentru varsta cronologica. Inaltimea adulta a pacientului este de multe ori, dar nu intotdeauna, in talia tinta genetic.

Diagnosticul de intarziere constitutionala a cresterii si pubertatii poate fi definitiv confirmat doar atunci cand pubertatea si debutul cresterii pubertare se produc spontan in cele din urma mai mult de doua deviatii standard mai penisul pubertății decat varsta medie normala.

Meniu de navigare

Accelerarea constitutionala a cresterii si pubertatii se descrie atunci cand primele semne de maturizare pubertara cresterea sanilor, marirea volumului testicular se produc mai devreme cu penisul pubertății DS fata de varsta medie normala de debut pubertar. Axul hipotalamo-hipofizo-gonadal este activat mai devreme, dar nu mai devreme de 8 ani la fete si 9 ani la baieti diagnostic diferential cu pubertatea precoce. In rare cazuri insa, telarha poate evolua spre pubertate precoce.

  • Pubertatea La Băieți - Ce Schimbări Aduce și Cum O Gestionam?
  • Pubertatea normala: consideratii asupra clinicii pubertatii normale - Revista Galenus

Pubarha prematura este, de asemenea, o varianta de normal a dezvoltarii pubertare, situatie in care parul pubian sau axilar apare inainte de 8 ani la fete si 9 ani la baieti. Nivelul seric al androgenilor adrenali este normal si nu se insoteste cu salt de crestere.

penisul pubertății

Varsta osoasa corespunde varstei cronologice sau este discret mai avansata. Pubarha prematura trebuie distinsa de adrenarha prematura unde exista nivele crescute ale androgenilor adrenali; de asemenea, trebuie distinsa de sindromul adrenogenital si de tumorile secretante de androgeni.

In rare cazuri, ginecomastia este mai pronuntata si dureaza mai mult timp sau aduce probleme serioase psihosociale. In aceste conditii, se poate face tratament ex.

  • Boala | VreauSaCrescMare
  • Pubertate - Wikipedia

Tamoxifen sau interventie chirurgicala. Ginecomastia pubertara trebuie distinsa de adipomastia adolescentului obez. Arch Dis Child Development of a WHO reference for school-aged children and adolescents.